Pécs 2010 EKF

Szeretjük ezt a várost és mind, komolyan úgy gondoljuk, Pécs Európa Kulturális Fővárosa - nem csak 2010-ben, hanem mindig. A cím hivatalos évében viszont igyekszünk tudósítani mindenről, amit csak érdekesnek találunk. A posztokat és fotókat a Pécsi Tudományegyetem UnivPécs című kéthetilapjának néhány dolgozója, civilben érdeklődő pécsiek és Pécs-környékiek írják, fotózzák és szerkesztik.

Linkek:

 Photobucket


 Photobucket

 Photobucket


 Photobucket


Utolsó kommentek

  • Lothapapa: És íme, a tortúra -látszólag- befejeződött. Hatalmas szürke, foltokban zölddel. (2010.06.16. 11:30) Pécs úttalan utakon
  • Birtalan Balazs: Fincsi történet. Magyarország, én így szeretlek. :D (2010.04.17. 17:34) Pécs úttalan utakon
  • Bzsk: Balokány Pécs szégyene, rossz látni hogy már évek óta csak a pepitából kieső részeg hányja tele meg néhány csöves használja átmeneti szállásként. Az a hely többet érdemel...mondjuk így lelakottan is... (2010.03.31. 13:11) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • he: Hátnemtom. Naponta figyelem a buszból és nekem egyre bizarabb kívülről. A Tudásközpont viszont már tényleg majdnem készen van - kívülről legalábbis úgy tűnik. A Balokánnyal mit fognak kezdeni? Csak ... (2010.03.28. 20:43) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • arvisura: Ez legalább értelmes hozadéka az EKF-nek. (2010.02.09. 23:24) Felderítési jelentés
  • Utolsó 20

2010.03.24. 10:50 Bzsk

Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa

 

http://www.pecskep.hu/logic/dl/docdl.php?dlid=526Kicsit újra gyereknek éreztük magunkat Mirkóval, a fotós kollégával. Gyerekeknek, akik egy titokzatos és rejtélyes épületet fedeznek fel. A rejtélyes épület az Opus 2010 fantázianevű Pécsi Konferencia- és Koncertközpont majdnem kész objektuma volt: a bokrétaavató ünnepségen járhattuk körbe a területet.
 
Rendes egyetemistákhoz méltóan alapvetően a nagyszínpadra szerettünk volna eljutni - ki tudja milyen sztárok fognak még ott zenélni – de annyira lázba hoztak minket a létesítmény más pontjai is (ezzel egyébként nem voltunk egyedül), hogy le is maradtunk a polgármester hivatalos köszöntőjéről. (De elfeledkeztünk a korábbi parkolási nehézségekről is, ahol egy nagyon kedves biztonsági őr, nagyon kedvesen igazított minket útba: „Nem tudom hova, de ide ne!”)
 
 
Lehet, hogy éppen a köszöntő alatt mászott fel Mirkó az egyik lépcső tetejére csendben és halkan (mint egy igazi kommandós) – gondolván nem szabad – hogy aztán kis idő múlva ugyanezt a helyszínt egy másik útvonalon közelítsük meg, magunkban mosolyogva korábbi balga izgatottságunkon.
 
Bizonytalanságunkat tovább növelte, hogy bedőltünk a tervezői húzásnak, a kicsit ferdén felállított oszlopok és tartó-falak pehelysúlyúnak és fél kézzel elmozdíthatónak tűntek. Nem is mertünk semminek sem nekitámaszkodni és az alagsori félhomályban is figyelnünk kellett hova lépünk.
 
A fenti világban egyik kedvenc helyünk a szintén ferde terasz volt. „Milyen jó lehet télen ezen szánkóval lecsúszni!”- adta meg sétánk alaphangját Mirkó túránk elején a távoli képek készítése közben. Aztán átszellemült arccal léptünk ki a tetőre (ahonnan a Zsolnay gyár egyik épülete és a havihegyi kápolna is látszik), ahol meg is lepődtem, mert rajtunk kívül mások is voltak ott. Ugyanis annyira magával ragadott, „beszippantott” az épület, Mirkóval űzött közös felfedező-játékunk hangulata, hogy eszembe se jutott, hogy mások is lehetnek körülöttünk.
 
 
Ahogy lesznek is remélhetőleg, koncerteken (zseniális hangszeres játékokon), vagy izgalmas konferenciákon az oldalsó átlátszó tetejű, világos és hatalmas termekben. Az épület már meg lesz hozzá. A szemléletváltás is elkezdődött: most a központot felépítő munkásokról sem feledkeztek meg a vezetők, az ünnepség résztvevőivel együtt egy babgulyásra, egy italra őket is vendégül látták.
 
Hazafelé még kívülről megcsodáltuk a Tudásközpontot és azon gondolkodtunk, hogy milyen lesz, ha szerkesztőségünk is az új kulturális városközpontba költözik.
 
Lassan halljuk már a 2010-es opusokat!?
 
KaSzabi

 

2 komment

Címkék: ekf épületek megnyitó ünnepség opus 2010 bokrétaavató


A bejegyzés trackback címe:

https://2010up.blog.hu/api/trackback/id/tr671864616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

he 2010.03.28. 20:43:46

Hátnemtom. Naponta figyelem a buszból és nekem egyre bizarabb kívülről. A Tudásközpont viszont már tényleg majdnem készen van - kívülről legalábbis úgy tűnik. A Balokánnyal mit fognak kezdeni? Csak mert egyelőre semmi érdemleges mozgás nem láttam arra néhány legyakott kerítésen kívül.

Bzsk 2010.03.31. 13:11:43

Balokány Pécs szégyene, rossz látni hogy már évek óta csak a pepitából kieső részeg hányja tele meg néhány csöves használja átmeneti szállásként. Az a hely többet érdemel...mondjuk így lelakottan is elég hangulatos, vámpíros filmek forgatására kiváló helyszín lenne:)