Pécs 2010 EKF

Szeretjük ezt a várost és mind, komolyan úgy gondoljuk, Pécs Európa Kulturális Fővárosa - nem csak 2010-ben, hanem mindig. A cím hivatalos évében viszont igyekszünk tudósítani mindenről, amit csak érdekesnek találunk. A posztokat és fotókat a Pécsi Tudományegyetem UnivPécs című kéthetilapjának néhány dolgozója, civilben érdeklődő pécsiek és Pécs-környékiek írják, fotózzák és szerkesztik.

Linkek:

 Photobucket


 Photobucket

 Photobucket


 Photobucket


Utolsó kommentek

  • Lothapapa: És íme, a tortúra -látszólag- befejeződött. Hatalmas szürke, foltokban zölddel. (2010.06.16. 11:30) Pécs úttalan utakon
  • Birtalan Balazs: Fincsi történet. Magyarország, én így szeretlek. :D (2010.04.17. 17:34) Pécs úttalan utakon
  • Bzsk: Balokány Pécs szégyene, rossz látni hogy már évek óta csak a pepitából kieső részeg hányja tele meg néhány csöves használja átmeneti szállásként. Az a hely többet érdemel...mondjuk így lelakottan is... (2010.03.31. 13:11) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • he: Hátnemtom. Naponta figyelem a buszból és nekem egyre bizarabb kívülről. A Tudásközpont viszont már tényleg majdnem készen van - kívülről legalábbis úgy tűnik. A Balokánnyal mit fognak kezdeni? Csak ... (2010.03.28. 20:43) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • arvisura: Ez legalább értelmes hozadéka az EKF-nek. (2010.02.09. 23:24) Felderítési jelentés
  • Utolsó 20

2010.04.17. 00:23 aprobuba

Pécs úttalan utakon

 

Van-e még egy hely a Földön, ahol egy építkezés már elkészült részét visszabontják, hogy egy másik részt befejezhessenek? Igen, ez Magyarország! Igen, ez Pécs! Igen, ez a Bayer Center!
 
 
A Széchenyi teret csütörtöktől folyamatosan adják át műszakilag, a 2009 májusa óta húzódó kálváriának lassan vége lesz, de a finálé még tartogat meglepetéseket mindenki számára, mielőtt a városlakók újra elfoglalhatják a hosszú ideje kordonokkal elzárt főteret. A Széchenyi teret a Kossuth térrel összekötő szakasz, azaz Irgalmasok utcája felújítása sem sikerült zökkenőmentesre. Az eredeti tervek szerint az utcát a karácsonyi időszakban építették volna át, ám a bolttulajdonosok az óriási haszonkiesés miatt kérték, hogy a koratavaszi időszakra halasszák a munkálatokat. Télen viszont nem tudtak haladni az időjárás miatt. - Nem ildomos télen a téli időjárásra panaszkodni, de azt a technológiát, ami ide ki van írva, szabadtéren, télen nem lehet teljesíteni-mondta el Dr. Merza Péter, az Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési igazgatója a fórumon, amelyet az utca átépítéséről tartottak az érintetteknek. (A fórumról sem értesítették a bolttulajdonosokat, hanem szájról-szájra terjedt az információ.) Ugyanitt a vállalkozóknak egy hónap helyett egy hetes  kényszerű zárvatartást ígértek. A Bayer Center levelében szólította fel a tulajdonosokat az üzletek bezárására, pár nappal a kötelező szünet előtt. 
 
 
 
Az Irgalmasok utcája felső szakaszának keleti oldalán az üzletek február 22-én engedelmesen bezártak, és március 22-től lehetett újra kinyitni. Március 19-ig az Irgalmas kórház bejáratáig lekövezték a járdát. Aztán jött a nyugati oldal és az utca közepe. Az összes munkálat befejezését április elejére ígérték. Majdnem sikerült nekik a hónap vége befejezni, csak aztán nem adták át az elkészült szakaszt, hanem lezárták, és elkezdtek leköltözni a raklapokkal.Eközben a boltoknak továbbra is a teljes bérleti díjat kellett fizetniük, és kártérítést nem kaptak sem a várostól, sem a Bayer Centertől.
 
fotó: Márk Mirkó
 
Április 15-én viszont újabb meglepetés fogadta a járókelőket és a bolttulajdonosokat. Az Irgalmasok utcáján a munkások előzetes bejelentés nélkül szedték föl és hordták el a köveket egyesével. A hivatalos álláspont szerint javítják az épp elkészült utcát, a munkások viszont igaz emberek, és elmondták, hogy ők bizony fölhordják a köveket a Széchenyi térre, mert ott nem maradt elegendő térkő a munkálatok befejezésére. A teret pedig hétvégén át kell adni. A többi pedig nem számít. 
 
Az Irgalmasok utcája átadásának áprilisi határidejét tegnap előtt a közgyűlés májusra módosította.
 
Apró Annamária, Gőbölös Viktor

 

2 komment

Címkék: utca ekf tér megnyitó átadás széchenyi terek


A bejegyzés trackback címe:

https://2010up.blog.hu/api/trackback/id/tr41928358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.04.17. 17:34:00

Fincsi történet. Magyarország, én így szeretlek. :D

Lothapapa 2010.06.16. 11:30:31

És íme, a tortúra -látszólag- befejeződött. Hatalmas szürke, foltokban zölddel.