Pécs 2010 EKF

Szeretjük ezt a várost és mind, komolyan úgy gondoljuk, Pécs Európa Kulturális Fővárosa - nem csak 2010-ben, hanem mindig. A cím hivatalos évében viszont igyekszünk tudósítani mindenről, amit csak érdekesnek találunk. A posztokat és fotókat a Pécsi Tudományegyetem UnivPécs című kéthetilapjának néhány dolgozója, civilben érdeklődő pécsiek és Pécs-környékiek írják, fotózzák és szerkesztik.

Linkek:

 Photobucket


 Photobucket

 Photobucket


 Photobucket


Utolsó kommentek

  • Lothapapa: És íme, a tortúra -látszólag- befejeződött. Hatalmas szürke, foltokban zölddel. (2010.06.16. 11:30) Pécs úttalan utakon
  • Birtalan Balazs: Fincsi történet. Magyarország, én így szeretlek. :D (2010.04.17. 17:34) Pécs úttalan utakon
  • Bzsk: Balokány Pécs szégyene, rossz látni hogy már évek óta csak a pepitából kieső részeg hányja tele meg néhány csöves használja átmeneti szállásként. Az a hely többet érdemel...mondjuk így lelakottan is... (2010.03.31. 13:11) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • he: Hátnemtom. Naponta figyelem a buszból és nekem egyre bizarabb kívülről. A Tudásközpont viszont már tényleg majdnem készen van - kívülről legalábbis úgy tűnik. A Balokánnyal mit fognak kezdeni? Csak ... (2010.03.28. 20:43) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • arvisura: Ez legalább értelmes hozadéka az EKF-nek. (2010.02.09. 23:24) Felderítési jelentés
  • Utolsó 20

2010.05.09. 21:53 Bzsk

Sokszínűség és Nyitott templomok

 

Sokszínűség, multikulturális, programok – ez a három szó fémjelzi a mai, Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán tartott sajtótájékoztatót. És három vallás: a keresztény, a zsidó és a muszlim jellemezte és jellemzi Pécs városát – ahogy arról a megnyitón szó is esett. A mai nap volt a „Nyitott templomok” napja, melyen 3 három világvallás legnagyobb pécsi színterei nyitották meg ajtajaikat az érdeklődők előtt.
 
 
A sokrétűség jegyében a Cella Septichorában kiállítás nyílt, Kelle Antal tárlatának címe „Mű a Szentföldről; hamarosan pedig a Művészetek és Irodalom Háza szervezésében megkezdődik az „Utazás a török félhold körül” című program-sorozat.
 
Az esemény a Jakováli Hasszán dzsámi kertjében zajlott, mondhatni, ideális körülmények között. Mint azt Bardi Teréziától, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tudományos igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a dzsámit a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága felújította: kívülről is látszik, hogy kicserélték a tetejét (korábban beázott), és felújították a belső teret, valamint a kertet is. Utóbbiról nekem a muszlim középkori kertek adaptációi jutottak eszembe, hiszen annak ellenére, hogy a kis kertet egy pici kőfal választja el a volt megyei kórház udvarától, önálló egységet alkot, a közepére a középkori vallásos kertek ihletésére egy csobogót tettek, körötte rózsákkal és citromfákkal. Az épület belső tere bámulatos megújuláson ment keresztül: az új és a régi arab nyelvű feliratok harmóniában töltik be a teret, melynek szakrális sugárzása mit sem fakult. A felújítás egyébként 18 millióba került.
 
 
Benéztünk az épületbe, s közben megtudtuk, hogy a minaret felújításáról még nem döntöttek: a toronyba évek óta nem lehet felmenni, mert életveszélyes. Kiderült, hogy ez nem a lépcsőkre, hanem a körerkélyre vonatkozik. Az egrihez viszonyítva ráadásul ez a minaret sokkal karcsúbb és keskenyebb, így magukat a lépcsőket sem lenne lehetséges megerősíteni – vagyis a körerkély felújításának ellenére sem lesz soha alkalmas arra, hogy turisták tömegei tekintsenek szét a tetejéről.
 
A muszlim vonalhoz tartozik még, hogy május 22-én nyílik egy kiállítás is a Jakováli Hasszán dzsámiban Allah útján címmel, mely az e vallásúak mindennapjait mutatja be – mindezt a Jakováli Hasszán pasáról szóló könyv bemutatójával egybekötve.
 
Harka Éva

 

Szólj hozzá!

Címkék: ekf megnyitó nyitott templomok


A bejegyzés trackback címe:

https://2010up.blog.hu/api/trackback/id/tr921987008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.