Pécs 2010 EKF

Szeretjük ezt a várost és mind, komolyan úgy gondoljuk, Pécs Európa Kulturális Fővárosa - nem csak 2010-ben, hanem mindig. A cím hivatalos évében viszont igyekszünk tudósítani mindenről, amit csak érdekesnek találunk. A posztokat és fotókat a Pécsi Tudományegyetem UnivPécs című kéthetilapjának néhány dolgozója, civilben érdeklődő pécsiek és Pécs-környékiek írják, fotózzák és szerkesztik.

Linkek:

 Photobucket


 Photobucket

 Photobucket


 Photobucket


Utolsó kommentek

  • Lothapapa: És íme, a tortúra -látszólag- befejeződött. Hatalmas szürke, foltokban zölddel. (2010.06.16. 11:30) Pécs úttalan utakon
  • Birtalan Balazs: Fincsi történet. Magyarország, én így szeretlek. :D (2010.04.17. 17:34) Pécs úttalan utakon
  • Bzsk: Balokány Pécs szégyene, rossz látni hogy már évek óta csak a pepitából kieső részeg hányja tele meg néhány csöves használja átmeneti szállásként. Az a hely többet érdemel...mondjuk így lelakottan is... (2010.03.31. 13:11) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • he: Hátnemtom. Naponta figyelem a buszból és nekem egyre bizarabb kívülről. A Tudásközpont viszont már tényleg majdnem készen van - kívülről legalábbis úgy tűnik. A Balokánnyal mit fognak kezdeni? Csak ... (2010.03.28. 20:43) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • arvisura: Ez legalább értelmes hozadéka az EKF-nek. (2010.02.09. 23:24) Felderítési jelentés
  • Utolsó 20

2010.07.18. 09:31 he

Kozmosz

De nem is kozmosz, hanem egy teljesen új világ. Abban mindenki egyetértett péntek este a Széchenyi téren, hogy ha azok a produkciók, amiket eddig széltében-hosszában lehetett látni a városban, nem ingatták meg a cirkuszról eddig alkotott véleményünket, akkor a Grupo Puja! K@smos című előadása az alapjait is lerombolta a hagyományos cirkusz-elképzelésnek. Vagyis túlszárnyalta.
Már a főpróbán, ami még világosban zajlott, tudni lehetett, hogy nagyon látványos lesz az előadás. Az emberek még a meleg ellenére is kitartottak, összevizezték magukat vagy vízért mentek, és voltak, akik a leandereket szaglászták.
A cirkusz lehet olyan látványos, hogy egy egész tömeg álljon szájtátva bámulva a produkciót. Aztán besötétedett és a daru felemelte a gömböt (leginkább egy játszótereken látható holdjáró mászókára hasonlított, csak lábak nélkül), amire négy sornyi hátizsákos alak kapaszkodott – mintha valami könnyed szélcsengő apró bábjai lennének, vagy felfűzött fehér virágok. Az alakok mozogtak, s hol körökbe kapaszkodtak, hol a DNS-t formálták meg. Ez volt a kezdőkép, s fura, de ha nem is tudom teljesen biztosan megfogalmazni, hogy melyik kép mit jelentett pontosan, de az egyértelmű volt, hogy a világ születését mutatják be. Ennek ellenére nem tudom a látottakat elvonatkoztatni attól a zöldes napkorongtól, amit a kulturális főváros projekt megnyitóján láthattunk.

 

És lehet fanyalogni és kritizálni, de az biztos, hogy vannak új tereink, amiket be is lehet lakni, van bennünk kellő nyitottság arra, hogy esélyt adjunk az újdonságoknak és biztos vagyok abban is, hogy például a cirkuszról egészen más, újraírt fogalmaink vannak.
Egy másik világ ez itt Pécsen, bizony, egy egészen új.
 

Szólj hozzá!

Címkék: és fesztivál utcaszínház puja! cirkusz


A bejegyzés trackback címe:

https://2010up.blog.hu/api/trackback/id/tr192158364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.