Pécs 2010 EKF

Szeretjük ezt a várost és mind, komolyan úgy gondoljuk, Pécs Európa Kulturális Fővárosa - nem csak 2010-ben, hanem mindig. A cím hivatalos évében viszont igyekszünk tudósítani mindenről, amit csak érdekesnek találunk. A posztokat és fotókat a Pécsi Tudományegyetem UnivPécs című kéthetilapjának néhány dolgozója, civilben érdeklődő pécsiek és Pécs-környékiek írják, fotózzák és szerkesztik.

Linkek:

 Photobucket


 Photobucket

 Photobucket


 Photobucket


Utolsó kommentek

  • Lothapapa: És íme, a tortúra -látszólag- befejeződött. Hatalmas szürke, foltokban zölddel. (2010.06.16. 11:30) Pécs úttalan utakon
  • Birtalan Balazs: Fincsi történet. Magyarország, én így szeretlek. :D (2010.04.17. 17:34) Pécs úttalan utakon
  • Bzsk: Balokány Pécs szégyene, rossz látni hogy már évek óta csak a pepitából kieső részeg hányja tele meg néhány csöves használja átmeneti szállásként. Az a hely többet érdemel...mondjuk így lelakottan is... (2010.03.31. 13:11) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • he: Hátnemtom. Naponta figyelem a buszból és nekem egyre bizarabb kívülről. A Tudásközpont viszont már tényleg majdnem készen van - kívülről legalábbis úgy tűnik. A Balokánnyal mit fognak kezdeni? Csak ... (2010.03.28. 20:43) Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa
  • arvisura: Ez legalább értelmes hozadéka az EKF-nek. (2010.02.09. 23:24) Felderítési jelentés
  • Utolsó 20

2010.08.20. 00:12 he

Abszolút élvezet

Ragyogó, könnyed, humoros, pikáns, szexi – és azt kell mondjam, mindez egyáltalán nem túlzás, ha a La Clique-ről van szó.

Az est café előtti sátor már maga is egy külön univerzum a boxaival, azzal, hogy a show alatt nyitva a bár és körbejárnak a pincérek, a produkciók pedig szó szerint az orrunk előtt zajlanak, merthogy

it's not a quiet show”.

Kissé szokatlan volt és főleg ellentmondásos, ahogy első fellépőként (amit azért nehéz így nevezni, mert egyetlen folyamatos sziporka-áradatnak tűnt az egész előadás) két, a velejéig (hmm...) angol úr adta elő mutatványait, esernyővel, keménykalappal és fapofával. Ami a nyelvet és a nemzetiséget illeti, jegyzem meg:

i want to be... akár magyar”,

szóval nem muszáj jól ismerni egy nyelvet ahhoz, hogy élvezni tudjuk az előadást, a konferanszié angolul beszél, de gyorsan és alapmondatokat tudnak magyarul is és beszélnek, énekelnek és poénkodnak spanyolul, norvégül, svédül – igaz, az meglepett, mikor később azt olvastam, hogy a The English Gents tagjai eredetileg ausztrálok.

Let me entertain you”

- és ha már éneklés, a showban több énekesnő bábja is jelen van és nemcsak a mozgásuk és a stílusuk lenyűgöző, hanem az az imádattal átitatott figyelem, ahogyan (hmmm...) mondjuk úgy, háttértáncosaik árnyékként követik. A Cabaret Decadanse mellett szintén többször megjelent egy bűvész, akinek a neve olyan bonyolult (a katalógusból azért kimásolom: Carl-Einar Hackner), hogy inkább azt mondom,

hocuspocus”

hehehe, és az asztaltársaság, akikkel végigtapsoltam az előadást megállapította, hogy nagyon hasonlít Brad Pittre (ez még azelőtt volt, hogy kiderült, milyen nagy beszélőkével áldotta meg az ég). A karikákkal is fellépő Jess Love viszont a mögöttem ülő pasi ovációját váltotta ki: jegyzem meg, nem hiszem, hogy van rossz hely a sátorban, de mivel a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, azt javaslom, (először) üljünk a lehető legközelebb. Igazi veszélyben akkor sem vagyunk, amikor a The Skating Willers lép fel, de mondjuk hozzájuk nem árt felkészülni egy kicsit Elvisből. Wow. Biztosan voltak páran, akik számára az talán leginkább huncutságnak nevezhető humor

vörös posztó

(akarom mondani: vörös kendő), de a magam részéről rákeresek Ursula Martínez írásaira is, ha csak feleannyira jópofák, mint amikor élőben a színpadon van... Látjátok, mikre vagyunk képesek azért, hogy pénzt keressünk? Na, akkor gondoljatok bele, milyenek az álmaitok – lehet, hogy nem is tűnnek annyira vadnak ehhez képest. - mondta a kulturális főváros programplakátjairól ismerős, önmagát két teniszütőn átbújtató Captain Frodo, bár azt gondolom, ez az üzenet minden nézőnek leesett magától is. És bevallom, volt egy pillanat, amikor megálltam kifelé menet, és komolyan elgondolkoztam azon (David O'Mer miatt), hogy hozok haza néhány deci vizet

egy fürdőkádból,

emlékbe. A végén erről lemondtam, de az biztos: a jegyet kiteszem a falra, és remélem szert tudok tenni egy-két itt elhangzott csodás és kifinomult zenére is, hogy sokszor jusson eszembe ez a fantasztikus és inspiráló előadás.

Még két napig vannak a városban.

Én szóltam.

Szólj hozzá!


2010.07.20. 10:55 he

Álmok manézsban

Mai arab költők műveit, s saját álmait jelenítette a kilenc tuniszi fiatal a cirkusz porondján. Mozdulataik lenyűgözően könnyedek voltak, szaltóikat, kötéllel, lógva, csavarva, tekerve, ugrálva, dőlve, táncolva bemutatott mozgássoraikat egy hagyományos értelemben vett cirkuszban külön-külön is tapssal jutalmazhatta volna a közönség. Álomszerűvé mégsem ettől, hanem a történetek elmesélési módjától vált az előadás, mégpedig olyannyira, hogy az arabul előadott versbetétekről a sátor előtt kiosztott fordítás nélkül is érezni lehetett, miről szólnak.

Valószerű

álmok ezek, negédes végkicsengések nélkül, nem, mintha történetet, hanem mintha ismerőseink történeteit láttuk volna viszont. A hét fiúból és két lányból álló csapat tagjai mozdulataikon túl maximum egy-egy kitüntetett szerepet jelképező ruhadarabot, kabátot használtak. A nézőtérre az élmény úgy hatott, hogy a néha erősödő, néha halkuló, néha megszűnő keleti muzsika mellett hallani lehetett, ahogy a sátoron keresztülfúj az esti szél.

Kirekesztés

- erről szólt az egyik első jelenet. A segítő nem mindig nyeri el méltó jutalmát, van, hogy az is ellene fordul, akit óvni igyekezett a többiek bántásaitól. Egy másik képben a csónakkal suhanó alakot fosztják meg mindenétől, s kötik gúzsba.

Kiszolgáltatottság

mely hol a megkötözöttet, hol annak őrét fojtogatja, a bábként forgatott testek tehetetlensége és hatalma egy jelenetben. A függés egymástól, a másik pillantásától vagy éppen karjától, amibe kapaszkodva csüngenek a magasban.

Szeretet

mint az egymásba gabalyodás szó szerint, indaként fonódva egymásra, egymásba. A magasra jutáshoz is mások kellenek – az egyik képben a lány a fiú karjain, mint lépcsőkön lépkedve jut magasabbra, hogy aztán, mint más jelentekben, a szeretet és gyengédség tárgyát rezzenéstelen arccal hajítsák el, mint egy megunt kacatot.

Közös álmok

ezek, nem volt olyan, ami csak a távoli Tunéziában lehetne jelen. S nem túl rózsás álmok ezek, de talán, ha odafigyelünk rájuk, megváltoztathatók. Ahogy az utolsó nézőtérre kiabált szöveg, Balkasem Marzougui verse szólt:

„Ha megtehetném,

Hogy időm hajnalán elkezdjem

Életemet törékenységemtől megtisztítani,

Visszaadnám szívemnek testét,

Hogy megújuljon emberségem.”

 

Sarkha című előadás

Tunéziai költemények Laurence Levasseur válogatásában

Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál

2010. július 18.

Pécs

 

Szólj hozzá!


2010.07.18. 09:31 he

Kozmosz

De nem is kozmosz, hanem egy teljesen új világ. Abban mindenki egyetértett péntek este a Széchenyi téren, hogy ha azok a produkciók, amiket eddig széltében-hosszában lehetett látni a városban, nem ingatták meg a cirkuszról eddig alkotott véleményünket, akkor a Grupo Puja! K@smos című előadása az alapjait is lerombolta a hagyományos cirkusz-elképzelésnek. Vagyis túlszárnyalta.
Már a főpróbán, ami még világosban zajlott, tudni lehetett, hogy nagyon látványos lesz az előadás. Az emberek még a meleg ellenére is kitartottak, összevizezték magukat vagy vízért mentek, és voltak, akik a leandereket szaglászták.
A cirkusz lehet olyan látványos, hogy egy egész tömeg álljon szájtátva bámulva a produkciót. Aztán besötétedett és a daru felemelte a gömböt (leginkább egy játszótereken látható holdjáró mászókára hasonlított, csak lábak nélkül), amire négy sornyi hátizsákos alak kapaszkodott – mintha valami könnyed szélcsengő apró bábjai lennének, vagy felfűzött fehér virágok. Az alakok mozogtak, s hol körökbe kapaszkodtak, hol a DNS-t formálták meg. Ez volt a kezdőkép, s fura, de ha nem is tudom teljesen biztosan megfogalmazni, hogy melyik kép mit jelentett pontosan, de az egyértelmű volt, hogy a világ születését mutatják be. Ennek ellenére nem tudom a látottakat elvonatkoztatni attól a zöldes napkorongtól, amit a kulturális főváros projekt megnyitóján láthattunk.

 

És lehet fanyalogni és kritizálni, de az biztos, hogy vannak új tereink, amiket be is lehet lakni, van bennünk kellő nyitottság arra, hogy esélyt adjunk az újdonságoknak és biztos vagyok abban is, hogy például a cirkuszról egészen más, újraírt fogalmaink vannak.
Egy másik világ ez itt Pécsen, bizony, egy egészen új.
 

Szólj hozzá!

Címkék: és fesztivál utcaszínház puja! cirkusz


2010.06.11. 14:25 aprobuba

A recsegő gramofonból

Cím:  Kasimir és Karoline

Szerző:  Ödön von Horváth

Fordító:  Parti Nagy Lajos

Rendező:  Bagossy László

Dramaturg:  Gáspár Ildikó

Díszlet:  Bagossy Levente

Jelmez:  Ignjatović  Kristina

Asszisztens:  Érdi Ariadne

Szereplők:  Polgár Csaba,  Szandtner Anna,  Csuja Imre,  Mácsai Pál,  Széles László,  Hámori Gabriella,  Máthé Zsolt,  Kiss-Végh Emőke,  Balassa Jusztina,  Darvas Ferenc 

 

Finom, puha anyagból csinálnak bélést az Örkényesek és mi le is nyeljük szívesen. Érzékkel és érzékenységgel találják meg azt az egyensúlyt, ami lendületessé teszi ezt a majdnem két órát. Bagossy kereteket állít fel szó szerint és átvitt értelemben is és ami fantasztikus, hogy mindig kitalál valamit, amivel átlépi ezeket a kereteket és meglepi a nézőt: végig előttünk jár egy lépéssel, így mi csak álmélkodunk. Színpad a színpadban, rendező a színen és rendező elbújva és minden sík átjárható. A darab hangulata a harmincas éveket idézi, azt a némafilmes piroscsíkos tréningruhás cirkuszos fajtájút. Bár elvileg németeket láthatunk, Szandtner Annában (Karoline) van valami franciás elegancia, nem csoda, hogy ő kell mindenkinek. Az egészet végigkísérő humorban mindig van egy kis keserédes kiábrándultság. Az énekesnő torzszülött gorilla a cirkuszból, a gazdagok elhízottak és saját gazdagságuktól fulladnak meg majd egyszer, és a szegények ütik egymást, de mindezt úgy tálalják, hogy mese az egész mégis. Bagossy a színházra is reflektál, a végén lebontják a színfalakat és megláthatjuk a valóságot- de most akkor mi is a valóság? „Én végig egy szögben ültem, de megérte!”- mondja valaki, miután mindenki feltápászkodik a zsúfolt nézőtérről. Kicsit mindannyiunk alatt ott volt a szög, ami miatt nem lehetett felhőtlenül kacagni, de mélyebben átéreztünk mindent. Nekem eddig ez a nyerő! 

10/9

BIRCSÁR Dóri

Szólj hozzá!


2010.06.09. 10:56 aprobuba

Mindig ez van


 

Az első  nap szokatlanul kevés nézője után most megnyugodtunk, ugyanis még a csilláron is emberek lógtak. Pénzhiány ide, válság oda, a POSZTon nem fognak a gazdasági változások szelei. S a közönség nem is csalódik ez alkalommal sem, ugyanis a Revizor könnyű, vidám estét biztosít mindenkinek. Témája eleve biztos siker, hiszen senkit sem hagynak hidegen a hatalmon lévők sikkasztásai, piszkos ügyletei. Hagyományos rendezésmóddal van dolgunk: lineáris történetvezetés, még a szereplőket is részletesen bemutatják szép sorban, eközben pedig poénok sorjáznak, melyek vagy megállnak a közönségesség határán, vagy nem. Az ál- revizor kölyökképű Leonardo Di Caprio (Nagy Péter), akire nem nagyon lehet haragudni. Nagyon ötletes a polgármester 22 éves lányának 32 éves anyuskája, mintha a L’art pour l’art társulat egyik szereplője volna. Két és fél órát azonban nehéz úgy megrendezni, hogy ne fáradjon el és huppanjon le néhol a darab, ez most sem sikerült.  

10/6 pont 

BIRCSÁR Dóra

Szólj hozzá!

Címkék: poszt


2010.06.06. 14:28 aprobuba

Közönységes

 

THE BEACH


Kosztolányi Dezső Színház/Urbán András Társulata, Szabadka

Albert Camus Közöny című regénye alapján


szereplők: Mikes Imre Elek, Mészáros Árpád, Erdély Andrea, Béres Márta
rendezőasszisztens, zene: Antal Attila
rendezte:
Urbán András
 

Ti mind különbözőek vagytok!
 

A tenger felől sűrű  és lángoló lehelet áradt. Úgy éreztem, hogy az ég egész széltében megnyílik, s tűzesőt hullat a földre. Egész lényem megfeszült, és görcsösen szorongattam kezemben a revolvert. A kakas engedett, odaértem a cső sima fémtestéhez, s akkor kezdődött el minden abban a száraz, süketítő zajban.             (Camus: A közöny)
 
A darab nem csak Camus regényéről szól, hanem magáról a Közönyről, mint princípiumról s annak minden szintjéről. A világ közönyéről, a színészek közönyéről, de még a nézők közönyéről is. Két férfi és két nő ül velünk szemben egyen öltözetben. Unottan nézik, ahogy próbálunk helyet foglalni a teli nézőtéren. Aztán egyszer csak elkezdik mondani: egyszerre beszélnek ők, akik minden szempontból a közepet testesítik meg. Az összes normalitástól eltérő, periférián lévő emberről mondanak valamit, amit mi is sokszor gondolunk. Hol van olyan fontos dolga az öregasszonynak? Sehol, mégis reggel hétkor tolong a helyi járaton elfoglalva a helyet a munkába igyekvő emberek elől. A csövesek folyton kéregetnek, miért érezzem magam Én rosszul az Ő helyzetüktől? Na és a gyerekek…elvárják, hogy ott gügyögjek nekik, mint egy idióta, ha normálisan merészelek viselkedni, akkor én vagyok a szemét!
 
És a cigányok és a fogyatékosok és a…és egy ideig nevetünk rajtuk, de aztán egyre közelebb kerülnek hozzánk, a közönséghez, mert már a turkálóval is bajuk van, meg a túlsúlyosokkal is, és egy idő után mindenki magára ismer. Ezáltal a bőrünkön érezzük, hogy a normalitás, az átlagos középosztálybeli dolgozó polgár fiktív fogalom, mindenki periférián van valamilyen szempontból, s a ránk vonatkozó kritika kimozdít minket a passzivitásból…a közönyből? Camus regényéhez képest, melyben a közönyös főszereplő szemszögéből látjuk a dolgokat perspektívát vált a rendező, Urbán András: most azok az emberek szólalnak meg, akik egy közönyös emberrel kerültek valamilyen kapcsolatba. A színpad homokos tengerpartot jelenít meg, a színészek előadás közben terítik be a talajt kicsorgatva a szemeket az idő homokórájából, s közben mesélik történetüket. Itt, a parton lőtte le  Camus főhőse, Meursault az arab férfit csupán azért, mert nagyon- nagyon melege volt.
 
10/7

BIRCSÁR Dóra


Közöd?

Az öregek legalább akkora probléma, mint a koldusok. Meg a terhes nők, akik az utcán mutgatják eldeformálódott testünket. És a nyomorékok, akik miatt még én érezzem rosszul magam, mert egészséges vagyok. És akkor még nem is beszéltem azokról a füstös képűekről. Meg a gyerekekről, galambokról és a patkányokról, mert az mind egy kategória.

 
Ezzel a diskurzussal indít és vág belénk a The beach, mondatokkal, amelyeket minden nap hallunk a buszon, SZTK rendelőben vagy a kocsma előtt, beépülve a térbe, belesimulva a közbeszédbe szinte föl sem tűnnek. Ez egy ilyen ország, mantraszerűen ismételgeti mindenki maga elé, hogy mocskoscigányrendőrkurvazsidónyugger, de mikor mindez a színpadon történik, nem szereplői, hanem nézői vagyunk a történetnek, már nem maradhatunk közönyösek közönyös, idegen és idegengyűlölő világunkkal szemben. A Közöny csak ürügy a mesélésre, játékra, felsejlik a szöveg szövete a darabban, majd újra eltűnik, kell hozzá a néző és a fejében lévő könyv ahhoz, hogy összekapcsolja a színeket a regénnyel, értelmezze, jelentést kutasson. Urbán András ugyanúgy mesél, mint a társulat Turbo Paradiso című darabjában, erősen, hangosan, sok improvizációval és szabadsággal, néhol öncélúan, máskor önreflexíven. Testeket mozgat és felszakít valamit színészeiben újra, ezeken a szakadásokon lesünk mi befelé, beléjük és önmagunkba.
 
10/8

Apró Annamária
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: színház albert camus the beach


2010.06.05. 03:00 aprobuba

Polly Pocket maffia wars

 

 
 fotó: Éder Éva

Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése
Örkény István Színház, Budapest


Szólj hozzá!

Címkék: poszt ekf


2010.05.25. 14:31 he

Nyitott dzsámi

 

 
A Jakováli Hasszán dzsámi újranyitása – egyben a dzsámi melletti, a muszlimok életéről szóló kiállítás – megnyitója május 24-én volt. A tárlat hivatalos megnyitása előtt R. Várkonyi Ágnes tartott előadást arról, milyen volt a viszony a hosszú ideig egymás mellett élő törökök és magyarok között, s a kötelező udvariassági formulák mögött a csatározások dacára feltehetően baráti szálak is voltak.
 

Szólj hozzá!

Címkék: épületek nyitott templomok


2010.05.10. 11:03 Bzsk

Bringával a kulturális fővárosok között

 

Simon Wintermans ma érkezett Pécsre Essenből, s 5 nap múlva kerekezik tovább Isztambulba. A Pécsett élő holland eddig 3108 kilométert tett meg, s utazásnak nem a gyorsaság, hanem az élmény és kultúraközvetítés a célja.
 
 
Az utat és további részletek a www.essen-pecs-istanbul.info weboldalon olvasható, amin Sinom Wintermans blogot is vezet útjáról.

 

 

Szólj hozzá!


2010.05.09. 21:53 Bzsk

Sokszínűség és Nyitott templomok

 

Sokszínűség, multikulturális, programok – ez a három szó fémjelzi a mai, Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán tartott sajtótájékoztatót. És három vallás: a keresztény, a zsidó és a muszlim jellemezte és jellemzi Pécs városát – ahogy arról a megnyitón szó is esett. A mai nap volt a „Nyitott templomok” napja, melyen 3 három világvallás legnagyobb pécsi színterei nyitották meg ajtajaikat az érdeklődők előtt.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ekf megnyitó nyitott templomok


2010.05.05. 12:43 Bzsk

EuropeMania

 

 
Nagykövetségek összefogásával az Európa Kulturális Fővárosa projekt jegyében rendezték meg az EuropeMania fesztivált Pécsen május 6-8. között.

Az eseményről a gyors és rövid tudósítások itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ekf europemania


2010.04.22. 14:19 Bzsk

Élőben a PENrule

 

 
Idén is figyelemmel kíséri az UnivPécs csapata a PEN-es történéseket. Újfent mikrobloggal jelentkezünk. Helyszíni tudósítóink sms-ben, mindössze 140 karakterben küldik a híreket, villáminterjúkat, amik szinte azonnal láthatóak is lesznek itt. Emellett igyekszünk képekkel is illusztrálni az eseményeket fotósaink jóvoltából. Tehát PEN 2010 élőben, annak aki otthonmaradt, annak aki kinn volt / van, de nem akar semmiről sem lemaradni és annak aki a hangulatra kíváncsi a fotelből!
 

Közvetítés itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ekf pen2010


2010.04.17. 00:23 aprobuba

Pécs úttalan utakon

 

Van-e még egy hely a Földön, ahol egy építkezés már elkészült részét visszabontják, hogy egy másik részt befejezhessenek? Igen, ez Magyarország! Igen, ez Pécs! Igen, ez a Bayer Center!
 
 

2 komment

Címkék: utca ekf tér megnyitó átadás széchenyi terek


2010.04.05. 15:10 he

A legnagyobb nyúlfészek 2010

 

 
És kétezer-tíz, szó szerint is, merthogy ennyi hagyományos módon megírt piros hímes tojást láthattak azok, akik húsvét hétfő délelőttjén ellátogattak a Dómmúzeumba.
 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs húsvét kiállítás ekf tojás iparművészet 2010


2010.04.02. 14:10 Bzsk

Kilencvenöt perc

 

Egy másfélórás film stáblistával együtt, egy teljes kör a kettes uránvárosi és fehérhegyi megállója között, egyetlen egyetemi előadás az óra utáni összepakolással együtt, egy növényi eredetű hajfesték teljes hatóideje.Mindössze ennyi idő felérni Pécsről Pestre vagy Pestről Pécsre a vadiúj autópályán, amit március utolsó napján adtak át.

Szólj hozzá!

Címkék: ekf autópálya m6 átadás 2010


2010.03.24. 10:50 Bzsk

Idealizmus és játék – az Opus 2010 csúcsa

 

http://www.pecskep.hu/logic/dl/docdl.php?dlid=526Kicsit újra gyereknek éreztük magunkat Mirkóval, a fotós kollégával. Gyerekeknek, akik egy titokzatos és rejtélyes épületet fedeznek fel. A rejtélyes épület az Opus 2010 fantázianevű Pécsi Konferencia- és Koncertközpont majdnem kész objektuma volt: a bokrétaavató ünnepségen járhattuk körbe a területet.
 

2 komment

Címkék: ekf épületek megnyitó ünnepség opus 2010 bokrétaavató


2010.03.20. 21:50 Bzsk

Szín az életünkbe

 

Itt lesznek a színes emberek? - kérdezem egy lánytól a Kereskedők háza melletti téren, de sem ő, sem a francia úr, sem a lány, akivel megosztottam a fahéjas minifánkomat, nem tud semmit. Olyan kevés információnk van – mondja a legsegítőkészebb hölgy, akit tanárnőnek nézek. Két, szürkésbarna légiós ruhába és sapkába öltözött, fehérre meszelt arcú férfi áll ott egy, a térkőre ragasztott műanyag fölé szórt homok mellett.

Ilotopie utcaszínház
Március 20.

Szólj hozzá!

Címkék: utca színház színek ekf


2010.02.24. 12:36 aprobuba

Akik nem jönnek

 

Konferencia, ami nem lesz. Híres emberek, akik nem jönnek el: Emir Kusturica filmrendező, Claudio Magris író, Frédéric Mitterrand kulturális miniszter, Orhan Pamuk író és Anatolij Vasziljev rendező.
 
A tervezett program itt.
 
A konferencia a Mandulavirágzási Tudományos Napokhoz kapcsolódott volna, amely meg is fog valósulni a Pécsi Tudományegyetem szervezésében (március 3-6.),  de Hungarofest Nonprofit Kft-nek úgy tűnik, ugyanez nem sikerült, az ő rendezvényük elmarad. Történhetnek hibák persze mindenhol, de hogy ezeket miért nem kommunikálják, vagy miért nem szedik le legalább a programot a hivatalos honlapról? Kérdés.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia ekf kusturica elmarad pamuk


2010.02.19. 11:56 Bzsk

Alázós margójára

 

http://www.winesongfestival.hu/img/bartok04.jpgVégre-végre egy esemény, ami nem egy sötétöltönyös bevonulásával, lagymatag felkonferálással kezdődött, hanem Kodállyal.
 

Szólj hozzá!

Címkék: koncert ekf zenekar komolyzene pannon filharmonikusok


2010.02.19. 11:29 Bzsk

Alázós

 

 
 http://image.hotdog.hu/_data/members0/372/309372/images/sajat_fotok/fifthelement15.jpg
 
Hol a jegyük?- kérdezi a kapuban a lány ma este, miközben igyekszünk bejutni a Romhányi Aulába, a Világsztárok Pécsett sorozat újabb állomására, a Pannon Filharmonikusok estje Meláth Andrea mezzoszoprán, valamint Peter Mikuláš basszus énekes közreműködésével, ahol az új EKF-nagyköveteket, a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikart avatták föl.
 

Szólj hozzá!

Címkék: koncert ekf pannon filharmonikusok


2010.02.17. 12:45 Bzsk

Bélyeg barangolás

 

magyar bélyeg: Pécs 2010 – Európa Kulturális FővárosaKislánykorában sok mindent gyűjt az ember. Szalvétát, matricát, naptárat, zárjegyet, metró jegyet mindenféle vicik-vackot, amiket, mint értékes kincseket lehet rendezgetni, cserélgetni. Az én unokahúgom 13 éves és bélyegeket gyűjt.
 

Szólj hozzá!

Címkék: ekf bélyeg épületek zsolnay szobrok terek


2010.02.16. 22:41 aprobuba

Nagykövet

 

A pécsi nagykövetség 2010-ben nem egy intézmény. Nem lehet odamenni, és ideiglenes útlevelet vagy menekültjogot kérni. Viszont Pécs nagykövetei járják a világot, és viszik a kulturális fővárosunk hírét. Eddigi hírnökeink közé (a MiZo Pécs 2010 női kosárcsapata, a Pannon Filharmonikusok, , Vujity Tvrtko Pulitzer emlékdíjas újságíró, a Pécsi Vasutas Koncert-fúvószenekar, a Pécsi Balett társulata) a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar csatlakozott, és viselheti a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos nagyköveti címét.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: bartók koncert béla ekf zenekar mizo férfikar


2010.02.11. 00:20 aprobuba

Hősi halál

 

Nem sikerült a bravúr. Hősies küzdelemben maradtak alul a pécsiek. A MiZo mindent megtett, mégsem jutott tovább.
 
A reggeli újságok címlapjai ilyen és ehhez hasonló mondatokkal éltetik majd a csapatunkat, aki 69-57-re kapott ki a Wisla Krakow otthonában, gigászi harcban, az utolsó pillanatokig is nyílt találkozón.Ezzel nem jutott Európa legjobb 8 csapata közé. Ám valaki a vendégkönyvben azt írta, neki ez a vereség győzelemmel ér föl. Ezzel a lányok ha a párharcot nem is nyerték meg, annál sokkal fontosabb dolgokat kaptak. Hitet, bizalmat, erőt és reményeket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport ekf mizo kosárlabda krakkó


2010.02.09. 21:21 Bzsk

Felderítési jelentés

 

 
Hónapok óta a Fishbone jut eszembe a Zsolnay gyárral szembeni ex-PEN-es helyszín rombolási helye mellett elbuszozva, majd közvetlenül az, hogy milyen jó lenne bemászni a Balokány fürdő egykori területére, majd az, kitől kéne engedélyt kérnem arra, hogy legalább a Tudásközpontba beleshessek. Nos, február 9-én eljött az én időm: a sajtót bejárásra invitálták, ám megjegyezték: védősisakot hordani az építkezés területén kötelező – és azt mindenkinek magának kell beszereznie.

1 komment

Címkék: ekf épületek


2010.02.08. 12:22 aprobuba

Nyitva maradt aranykapu

 

MiZo Pécs 2010 – Wisla Can Pack Kraków 68-64

(24-19, 14-9, 13-26, 17-10)

 

 
Régen vártuk már a csodát. Sokáig hozzá voltunk szokva, és mikor nem jött ebben a szezonban, elkényeztetett kiskirályokként hőbölögtünk, hogy mit képzel a világ, hogy csak pónilovat kapunk szárnyas pegazus helyett, és nincs szivárvány sem kinccsel a végében.
 
És csütörtökön megkaptuk, újra. Elsősorban Iványi Dalmától, aki tripla-duplájával bizonyította, még mindig ő a legnagyobb irányító széles e vidéken. Meg Vajda Annától, akinek szerintem nincsen fájdalomküszöbe. És a Csapat egészétől, akiknek újra lehetett kiabálni a meccs végén, hogy: „PVSK kurva jók vagyunk!”
 
Szóval szerdán újra Krakkó. Be lehet jutni Európa legjobb 8 csapata közé.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport ekf csoda mizo kosárlabda krakkó